in-memoriam.jpg
15 februari 2022

In memoriam Ellen Laan

Zaterdag 22 januari overleed Ellen Laan op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Haar wetenschappelijk werk stond altijd in het teken van haar maatschappelijke missie: meer gelijkheid tussen de lakens.

Ellen Laan werd in 1962 geboren in Abbekerk (Noord-Holland), waar haar ouders een kappers- en tabakszaak hadden. Ellen kreeg een strikte en traditionele katholieke opvoeding. Op school werd ze als uitblinker gepest, wat nog lang sporen naliet.

Zij ging psychologie studeren in Amsterdam, met seksuologie als bijvak. In 1994 promoveerde ze cum laude op een onderzoek naar determinanten van seksuele opwinding van vrouwen. De baanbrekende studie maakte haar in het vakgebied, dat tot dan toe een domein van en over mannen was, wereldwijd bekend. Het zou haar de eretitel ‘godmother van de seksuologie’ opleveren.

In 2016 werd Laan benoemd tot hoogleraar seksuele gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam. Afgelopen november werd ze onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In januari kreeg ze nog een Lifetime Achievement Award van de European Society for Sexual Medicine. Niet alleen haar uitzonderlijke bijdragen op het vakgebied van de seksuologie worden geroemd, ook haar hartelijke en innemende persoonlijkheid.

3 april 1962 - 22 januari 2022