Doorbehandelen of niet is de centrale vraag

20 mrt 2020
Onderstaand een advies van de NVFB in verband met het coronavirus.

Behandeling van mensen met een indicatie bekkenfysiotherapie

De NVFB krijgt momenteel veel vragen van leden hoe om te gaan met het Coronavirus. Doorbehandelen of niet is de centrale vraag. En bij doorbehandelen de vervolgvraag hoe dat dan kan.

Op dit moment gaat de NVFB uit van de richtlijnen van de RIVM en adviseert op grond daarvan het volgende:

Bij mensen met het coronavirus of verkoudheidsklachten wordt er in beginsel niet door de bekkenfysiotherapeut behandeld.
Over het algemeen zijn klachten waarvoor de cliënt naar de bekkenfysiotherapeut komt niet zo urgent dat bekkenfysiotherapie noodzakelijk is als men ook verkoudheidsklachten heeft en/of een verdenking op het coronavirus.
In specifieke gevallen kan hier door de bekkenfysiotherapeut van afgeweken worden, indien er gebruikt wordt gemaakt van beschermende kleding (conform richtlijnen).

Bij mensen zonder verkoudheidsklachten (al dan niet gerelateerd aan het coronavirus en conform richtlijnen RIVM) kan de bekkenfysiotherapeut overeenkomstig de adviezen aan de fysiotherapeut behandelen, zoals eerder door het KNGF is gecommuniceerd.
We bevelen aan om zeer terughoudend te zijn bij het behandelen van mensen die tot kwetsbare groepen behoren. Zwangeren behoren niet tot deze groepen.
Met betrekking tot onderzoek en behandeling worden situaties waarbij het gezicht van de therapeut in de directe nabijheid van het gezicht van de cliënt is zonder beschermende maatregelen (tenminste een mondkapje) afgeraden.
 

En zoals eerder deze week gecommuniceerd: voor de bekkenfysiotherapeut zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat we meer risico lopen dan een andere fysiotherapeut in het licht van inwendig handelen, probes en echografie.

Tot zover het advies. Naast dit advies spreken natuurlijk de voor de hand liggende maatregelen voor zich: hygiëne, patiënten alleen laten komen indien er geen klachten zijn van koorts of verkoudheid, voldoende afstand in de wachtkamer en andere ruimtes, leesmateriaal verwijderen uit wachtruimte, enz.

Daarnaast geldt dat het sterk aan te bevelen is, om gebruik te maken van digitale alternatieven, behandelen op afstand, tele-coaching, etc.

Uiteindelijk gaat het om veilig handelen en behandelen voor jou, je medewerkers en de patiënten. Verantwoorde zorg gaat hierin voor boven economische motieven.

Op dit moment is dit het advies dat we op grond van de beschikbare informatie kunnen geven.

In samenspraak met het KNGF en andere beroepsinhoudelijke verenigingen worden de te nemen maatregelen dagelijks beoordeeld op juistheid en waar nodig bijgesteld.
Indien nodig stellen wij u daar van op de hoogte via een nieuwsflits van de NVFB of via de E-nieuws van het KNGF en de KNGF website.

Werk zorgvuldig en let goed op elkaar!

Het bestuur van de NVFB

Trefwoorden: