Corona dilemma

24 aug 2020
Wat doe jij als je de reflexactiviteit van de bekkenbodemmusculatuur wilt onderzoeken bij een drukverhogend moment als hoesten? Laat je de patiënt hoesten of niet?

Geen goed of fout

De aflopen maanden zijn de meesten van ons weer aan de slag gegaan en komen patiënten weer naar de praktijk of kom je bij je patiënten thuis.
In de dagelijkse praktijk moeten veel keuzes gemaakt worden als het gaat om bekkenfysiotherapeutisch handelen en de veiligheidsmaatregelen met betrekking tot het COVID-19 virus.
Zo ook bij het inwendig bekkenbodemfunctieonderzoek.
Want wat doe jij als je de reflexactiviteit van de bekkenbodemmusculatuur wilt onderzoeken bij een drukverhogend moment als hoesten?
Laat je de patiënt hoesten of niet?

Het moge duidelijk zijn dat het RIVM geen uitspraken doet over dergelijke specifieke situaties, Ook de GGD adviseert hierin niet en verwijst naar de algemene regelgeving,

We gaan er vanuit dat de patiënten bij wie een dergelijk onderzoek gedaan wordt, in principe  negatief geantwoord hebben op de triage vragen en dus geen symptomen van Corona hebben noch huisgenoten hebben met symptomen of die positief getest zijn. Ook dient het luchtcirculatiesysteem in de praktijkruimte te voldoen aan de veiligheidsregels.

Met deze randvoorwaarden is er geen 100% garantie dat jij en je patiënten geen COVID-19 hebben, aangezien er bekend is dat ook asymptomatische mensen positief getest zijn op het virus, maar is de kans daarop wel klein.

Wil je geen risico's nemen, dan test je de reflexactiviteit niet door middel van hoesten.  Op basis van anamnestische gegevens zou een hypothetische aanname geformuleerd kunnen worden over de reflexactiviteit van de bekkenbodem.

Er zijn collegae die de patiënt een mondkapje laten dragen en hen wel laten hoesten (in de elleboog).

Andere bekkenfysiotherapeuten laten de patiënt zonder mondkapje in de elleboog hoesten.

Er is hierin geen 100% goed of fout. Iedereen mag zijn/haar eigen verantwoordelijkheid hierin nemen en keuzes maken. Het bestuur gaat er vanuit dat een ieder de veiligheid van de patiënten en van zichzelf voorop stelt en op basis daarvan verantwoorde beslissingen neemt.

Trefwoorden: