foto-congres-15-maart-2023.jpg
11 april 2024

NVFB Congres "In de ban van Bekkenfysiotherapie"

Het zit erop. Wat was het weer een geweldig congres. Er waren geweldige sprekers over verschillende onderwerpen, geleidt door onze dagvoorzitter Carola Rodrigues.

De presentaties van het congres zijn nu beschikbaar. Op dit moment is alleen de presentatie van Louis Zantema en de hand-out van Marijke Cieremans te downloaden. Zodra de andere presentaties beschikbaar zijn, tref je die aan de rechterzijde van deze pagina.

Na inloggen kun je de presentaties van Gráinne Donnelly, Marijke Cieremans, Louis Zantema, Oscar Brouwer, Mirjam Kleinveld, Lars van Engelen en Jeyna Sow, downloaden.

De hand-outs van de presentaties zijn alleen geschikt voor eigen gebruik, het copyright ligt bij de sprekers.

Achter de schermen is heel hard gewerkt door onze geweldige congrescommissie,  de sponsorcommissie en de kantoororganisatie van het KNGF. Lijkt het jou leuk om volgend jaar ook onderdeel te zijn van het congres? Meld je dan aan voor één van deze commissies via [email protected]. Er is in beide commissies een vacature.

Een uitgebreid verslag van het congres is in het volgende NVFB-bulletin nummer 51 te lezen. Wellicht heb je op de dag zelf al dingen op de socials voorbij zien komen. Er waren prachtige momenten. 

We begonnen met Gráinne Donnelly, Fysiotherapeut/ opleider/ onderzoeker. Zij nam ons mee in Return-to-sport postpartum. Een heldere en duidelijk presentatie over de do’s and dont’s bij het weer starten met sporten na de zwangerschap.


Collega Djoeke Saaltink presenteerde het Jaarplan NVFB 2024. Als NVFB zijn we altijd actief voor collega’s en voor ons vak. Achter de schermen gebeurt er behoorlijk wat. Onder andere op deze manier proberen we dit inzichtelijk te maken

Marijke Cieremans, bekkenfysiotherapeut OLVG Amsterdam UMC. Had een prachtige presentatie over Genderdysforie. Met veel uitleg, foto’s en een inspirerend verhaal nam ze ons mee in de genderneutrale bekkenbodem.
Na de pauze kwam Louis Zantema, GZ-Psycholoog. Ons van alles vertellen over pijn. Pijn en Virtual Reality: een nieuwe werkelijkheid? De achtergrond van pijn. Soorten pijn en een behandeling met virtual reality.

Oscar Brouwer, Uroloog Antoni van Leeuwenhoek. Gaf een presentatie over Peniscarcinoom: etiologie, diagnostiek en behandeling. Een zeldzame kankersoort en iets wat wij wellicht al bekkenfysiotherapeuten niet vaak in de praktijk zullen meemaken. Maar juist daarom goed om de achtergrond daarin te weten.

De presentatie van Mirjam Kleinveld, Fysiotherapeut, ethicus, coach en trainer. Ethiek? Ethische dilemma’s? Wat kunnen we daarmee als bekkenfysiotherapeut?  Maakte veel los in de zaal. Als NVFB-bestuur waren we al bezig met dit onderwerp, maar het was duidelijk dat dit erg speelt.
Ademhalen, we doen het allemaal. En als bekkenfysiotherapeuten weten we als geen ander hoe belangrijk ademhalen is. Zeker in relatie tot het bekken.

Lars van Engelen, fysiotherapeut, manueel therapeut, orofaciaal therapeut. Gaf hier een mooie presentatie over. Ademregie! Adem in relatie tot het bekken.

De laatste spreker was Jeyna Sow van het Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen. Cultureel psycholoog. Zij gaf ons inzicht in meisjesbesnijdenis. Wat is meisjesbesnijdenis en hoe voer je hier het gesprek over?  Iets wat op sommige momenten de zaal helemaal stil kreeg.